Prevoditelj

blank blank blank blank blank blank blank
term_09

CB Login

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 72 
Ništa
Home

Warn

Pogledao sam tisuće slika, pregledao more filmića, ali neopisiv je osjećaj koji može pružiti siimulator plamenih udara

Goran Batušić, DVD JASTREBARSKO

Info

Seminar „Opasnosti od plamenih udara" u Simulatoru plamenih udara na kruta goriva - Kako gdje i zašto?

Utjecaj ekstremnih temperatura na vatrogasce
Autor Mario Rogina, Tihomir Varga   

 

Proteklog tjedna na adresu VP Grada Ivanić-Grada i SPU Hrvatska od strane Instituta za medicinska istraživanja www.imi.hr stiglo je pismo namjere u kojem se od strane komisije za SPU traži suradnja , a sve u svrhu : „Proučavanje reakcije organizma na ekstremne toplinske uvjete i uvjete nošenja obavezne osobne zaštite pri udisanju požarnih plinova u vatrogasaca“.

 

Na temelju usmenih dogovora sa djelatnikom instituta g.Petrinec Brankom, prof.fiz., a koji je ujedno i predsjednik VZG Ivanić Grada postignut je dogovor , pa je 28.08.2009. godine u prostorima VP Grada Ivanić Grada održan informativni sastanak obiju zainteresiranih strana.

Navedenog datuma, voditelji projekta dr.sc. Veda Maria Vernai, dr.med i dr.sc. Davor Želježić, dipl.ing. biol. sa svojim suradnicima upoznati su sa načinom rada i obuke u SPU gdje im je između ostalog praktično demonstrirana jedna od faza simulacije.

 

Ukratko , istraživanjem će se utvrditi učinak kratkotrajnog izlaganja vatrogasaca ekstremno visokim temperaturama na funkcije dišnog sustava, psihomotorne reakcije i oksidacijski status krvnih stanica. Prije ulaska u simulator i po izlasku iz istog obavljati će se liječnički pregledi ispitanika, a to uključuje: vađenje krvi iz prsta, mjerenje plućne funkcije, uzimanje uzoraka izdahnutog zraka i psih logijsko ispitivanje. Kao što je i navedeno u pismu namjere, dobiveni podaci koristit će se u svrhu što ispravnijeg tumačenja rezultata istraživanja.

Istraživanja ovakvog tipa u svakom slučaju treba poticati i proširiti ih na ostale aspekte rada u vatrogasnoj službi. Dobiveni podaci bit će velika pomoć u daljnjem razumjevanju rizika koji utjeću na psihičku i fizičku sposobnost vatrogasaca u uvjetima požara. Također, ovdje dolazi do izražaja opravdanost pokretanja obuke u Simulatorima plamenih udara koji služe ne samo za obuku vatrogasaca u stvarnim uvjetima požara, već su u širem kontekstu kvalitetna podloga za istraživanja ovakve naravi koja mogu unaprijediti vatrogasnu djelatnost.

 

Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Posljednji komentar

 

Obavještavamo članove da mogu naručiti majice kratkih i dugih rukava sa novom prišivkom SPU Hrvatska.Ovdje

 

 

Sigurnost na obuci

safety

Najavljujemo

ifrt_180_long

Sponzori

Pastor group
td_sito
belmetlogo
mimi_logo_r1_c1
<<  Prosinac 2072  >>
 Pon  Uto  Sri  Čet  Pet  Sub  Ned 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Što slijedi....

Anketa

DAli ćete ići na SPU
 

Slučajna slika

DSC00388
DSC00388
Kategorija: 2010 Seminari
Opis: Sezona2010

Knjiga gostiju

guestbook

Kontaktirajte nas

contact_us_r1_c1

Multimedija

onama